A töpszli magyar - Update

2012. március 10. 22:37

Imádom ezt a pasit. Okos és vagány. A konzervatívoknak dolgozik, de tojik a konvenciókra. Vannak elvei, de nem begyöpösödött. Nem visszafelé néz, hanem mindig előre. Egy bozótharcos, aki a közösségért küzd. Aki előre viszi a világot. De most egy kicsit elvonul gondolkodni. Ezért is csak imádni tudom.


Lehet, hogy nem vagyok teljesen normális, de előfordulhat, hogy a héten belebotlottam Steve Hiltonba, itt, Pesten. Pontosabban Budán. Mivel csak egy másodpercre láttam, simán lehet, hogy csak képzelődtem. Kocsival hajtottam el az ő kocsija (valami nagy, elegáns, sötét autó, kb. egy Bentley) mellett. Azonnal lefékeztem a széles főút közepén, de ő csak átállt az egyik parkolóhelyről a másikra, nem jött utánam, és nem előzött le, hogy követhessem. Én meg nem tudtam már visszatolatni. Hosszan monologizáltam még magamban, mi mindent mondanék neki, hogy venném rá egy interjúra, stb… Egészen feldobta az egyébként depressziós napomat. Úgyhogy ha más nem, legalább a gondolattal jól esett eljátszani.

Viszont a lényeg. Ha engem olvastok, nem lesztek naprakészek. Mert most egy 6 napos hírt osztok meg: Steve Hilton kiszállt Cameron kormányából. Egy éves szabadságot vett ki, és lelép a feleségéhez, Kaliforniába, ahol a Stanford egyetem vendéghallgatója lesz. „David Cameron stratégiai guruja elhagyja a Downing Streetet több személyes konfliktus és politikai feszültség után“ – írja a Daily Mail. 2013 nyarán tér majd csak vissza. 

A BBC szerint a Toryk legfőbb modernizálója távozik ezzel. Belpolitikai szerkesztőjük, Nick Robinson azt mondja, hogy ezzel a lépéssel egy olyan barátot veszít el a miniszterelnök, aki motiválta (challengelte), és rugdosta, ha nem volt elég világos, vagy nem volt elég türelmetlen a változások végrehajtásában. 

Paul Waugh, a PoliticsHome.com szerkesztője szerint Cameron radikalizmust vitt a konzervatív pártba, és bár a miniszterelnök nagyra tartotta, mint minden nagy gondolkozónak, megvoltak a maga ellenségei. Az egyik például George Osborne, a pénzügyi és gazdasági miniszter, egy másik pedig a koalíciós partner Liberális Demokraták gazdasági felelőse, Vince Cable. Úgy általában a liberálisok nem sajnálkoznak nagyon azon, hogy kiszáll a kormányzati munkából. Vannak, akik egyenesen Raszputyinnak nevezték amiatt, hogy olyan nagy befolyása volt Cameronra. Azt senki sem vitatja, hogy ő volt a kormány „agytrösztje“.

„Szórakoztató, és mindig inspiráló együtt dolgozni vele“ – írta Ian Birrell. „Nélküle könnyen az önelégültség hibájába eshetünk. (…) Lehet, hogy Hilton egy hippi reformer, aki nem átallja támadni a big bizniszt, növelni akarja a boldogság indexet, és nyomatja a zöld témát, de emellett egy idealista, a dogmák ellensége, aki fel van készülve arra, hogy konfrontálódjon a közmunka program kényelmes konszenzusával, és harcol az olyan politikusok ellen, akik a pragmatizmust többre tartják az elveknél. (…) Ahogy egy Downing Street-i benfentes mondta nekem: ‘Egy zászlóvivő, akit senki nem ismer el, pusztán azért, mert pólóban van.‘“ Tudjuk, mit jelent ez az angoloknak. Egyik cikk sem hagyja ki, hogy meg ne említse: nemcsak nyakkendő nélkül jár-kel a Westminsterben, de néha még cipőt sem hajlandó húzni! (Nick Robinson: Downing Street won't be the same without the man who greeted President Obama in his socks.)

Persze a magyar származás is előjön a cikkekben. Vannak, akik a radikalizmusát azzal magyarázzák, hogy ’56-os menekültek gyereke. Megerősítik, hogy az anyukájával most is magyarul beszél, és még nem tett le arról, hogy egyszer magyar éttermet nyisson Londonban.

Erre nem most fog sor kerülni. Az egy év alatt a kormányzati innovációról a közszolgálatról, és a világ közösségeiről fog tanulni a Stanfordon. Nem lesz róla papírja, nem kell vizsgáznia, de mindenhová bejárhat, és használhatja a könyvtárat is.

Nem először száll ki egyébként a mókuskerékből. Még ellenzékben voltak a toryk, amikor kivett pár hónapot, hogy első fiával tölthessen időt, amikor kicsi volt. Állítólag a távozásnak most is részben családi okai vannak. Második fia alig egy éve született, a felesége pedig – ahogy korábban már írtam - a Google alelnöke, szóval nem csücsül otthon GYES-en. (Márcsak azért sem, mert ezt a juttatást Hilton mélyen ellenzi.)  Miatta ingázott eddig is Kalifornia és London között, és miattuk marad most kicsit hosszabban. De persze a napsütés, a pálmafák, meg egy kis szellemi táplálék sem fognak ártani a lelkének.

Csak a Westminster lesz unalmasabb hely – ahogy az angol újságírók megjegyezték.   

Kereső
OK

RSS